İŞ DÜNYASINA YENİ SOLUK: ARABULUCULUK
29 Aralık 2017 Cuma / 11:54:21

FATSOİşçi-işveren uyuşmazlıklarında dava şartı haline gelen arabuluculuk iş dünyasında yeni bir dönem başlatacak…
Fatsa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tayfun KARATAŞ, 1 Ocak 2018 tarihinde yürürlüğe girecek olan 7036 Sayılı İş mahkemeleri Kanunu’nu ile iş uyuşmazlıklarında dava şartı haline gelen arabuluculuğun iş dünyasına olan etkilerini değerlendirdi. Dava Şartı arabuluculuk ile iş dünyasına yeni bir soluk geldiğini vurgulayan Tayfun KARATAŞ yeni düzenlemede emeği geçen herkese teşekkür ederken, camia olarak sistemin başarısı için üzerlerine düşen ne varsa yapmaya devam edeceklerini vurguladı.
-Arabuluculukta anlaşılan konular tekrar dava konusu yapılamayacak.
Başkan KARATAŞ, İş mahkemeleri Kanunu kapsamında yapılan yeni düzenlemelere ilişkin yaptığı açıklamada; “Arabuluculuk görüşmeleri sonunda anlaşmaya varan işçi ve işverenin, üzerinde anlaşılmış olan hususları tekrar dava konusu yapmasının mümkün olmadığını belirtirken, düzenlemenin iş dünyası için önemli bir zamandan tasarruf sağlayacağını belirtti. “İşçi de işveren de ihtiyacını karşılarken bu sorunla uğraşmayı bırakacak, enerjisini, potansiyelini ve zamanını başka işler için kullanabilecektir.” dedi.
-Arabuluculuk sürecindeki gizlilik emsal kararlar oluşmasını engelleyecek.
“Klasik yargılama usulleri ile iş dünyası için büyük sorun haline gelen emsal kararlar; işçi ve işverenin aralarında yapacağı arabuluculuk anlaşma metni gizli olacağından ve tüm taraflar ve arabulucu bu gizliliğe uymak zorunda olduğundan bir sorun olmaktan çıkacak ve emsal oluşturmayacaktır.” diyerek sözlerine devam eden Tayfun KARATAŞ, bu değişikliklerin iş dünyası tarafından ayrıntılarıyla öğrenilmesi gerektiğini vurguladı.
Uzun yargılama süreleri nedeniyle yıllarca uğraşılan iş davalarının arabuluculuk ile son bulacağını düşündüğünü dile getiren Tayfun KARATAŞ “Vakit nakittir” sözünün iş dünyasındaki işlerliğinden bahsetti.

-Taraflar bir çözüm üretemezse ne olacak?
Arabuluculuğun genel avantajlarının yanı sıra iş dünyasına olan büyük etkilerinin bu kadarla da kalmadığını belirten Tayfun KARATAŞ “ Arabuluculuk sürecinde işçi ve işverenin çözüm üretemediklerinin ortaya çıkması halinde arabulucunun bir çözüm önerisi getirebileceğini de sözlerine ekledi.

-Yeni düzenleme ile sistem nasıl ilerleyecek?
Başkan KARATAŞ, yeni düzenlemeler ışığında sistemi şöyle özetledi;
“İşçi işveren alacağı ve tazminatı ile işe iade talepli iş uyuşmazlıklarında arabuluculuğun dava şartı haline gelmesi ile birlikte taraflar artık ilk oturumda arabuluculuk yolunu deneyecekler, arabuluculukta anlaşılmaması halinde mahkemeye başvurabilecekler. Sistem adliyelerdeki arabuluculuk büroları üzerinden işleyecek. Arabulucu yapılan arabuluculuk başvurusunu 3 hafta içinde sonuçlandıracaktır. Tarafların anlaşamaması halinde ilk iki saatlik ücret Adalet Bakanlığı bütçesinden karşılanacak. Taraflardan birinin ilk toplantıya katılmaması sebebiyle arabuluculuk faaliyetinin sona ermesi durumunda toplantıya katılmayan taraf, son tutanakta belirtilecek ve bu taraf davada kısmen veya tamamen haklı çıksa bile yargılama giderinin tamamından sorumlu tutulacaktır.”

KOBİ'LERE NEFES KREDİSİ BAŞKAN KARATAŞ GÜVEN TAZELEDİ FATSO'DAN KURSİYERLERE SERTİFİKA TÖRENİ FATSA OSB'DE İSTİHDAM SAYISI 3700'E ULAŞTI FATSA'DAKİ ÖĞRENCİLERİMİZİN KIŞLIK YARDIMLARI YAPILDI ÇAMAŞ İLÇESİNDE ÜYELERİMİZİ ZİYARET ETTİK ÇAMAŞ BELEDİYE BAŞKANINI MAKAMINDA ZİYARET ETTİK ÖĞRENCİLERİMİZE KIŞLIK YARDIMLARIMIZ ÇAMAŞ İLÇESİNDE DEVAM ETTİ AYBASTI ÇATALPINAR VE KABATAŞ İLÇELERİNDE ÖĞRENCİLERİMİZE KIŞLIK YARDIMDA BULUNDUK AYBASTI VE ÇATALPINAR İLÇELERİNDE KAYMAKAMLARI ZİYARET ETTİK AYBASTI KABATAŞ VE ÇATALPINAR İLÇELERİNDE ODA BAŞKANLARINI ZİYARET ETTİK AYBASTI'DAKİ ÜYELERİMİZİ ZİYARET ETTİK BAŞKANIMIZDAN ODALARA ZİYARET KOSGEB UYGULAMALI GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMİNİN 2. GRUBU BAŞLADI HER İLÇEDE 1 KÜTÜPHANE PROJEMİZİN 3.SÜ AÇILDI KOSGEB UYGULAMALI GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİNİN BİRİNCİSİ TAMAMLANDI BAŞKANIMIZDAN BASIN KURULUŞLARINA ZİYARET ODAMIZ BÜNYESİNDE GERÇEKLEŞTİRİLEN KOSGEB UYGULAMALI GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMİ BAŞLADI KÜTÜPHANEMİZ TAMAMLANIYOR KORGAN Ve KUMRU İLÇELERİNDE ÜYELERİMİZİ ZİYARET ETTİK İHTİYAÇ SAHİBİ ÖĞRENCİLERİMİZE KIŞLIK YARDIMLARIMIZ SÜRÜYOR TKDK BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI MİLLETVEKİLİMİZ ERGÜN TAŞCI'DAN TEKSTİL KURSUMUZA ZİYARET SANAYİYE DAYALI BİR EKONOMİYE GEÇMELİYİZ İŞ DÜNYASINA YENİ SOLUK: ARABULUCULUK İŞ GARANTİLİ İSTİHDAN KURSLARININ 13.SÜ BAŞLADI FATSA VERGİ DAİRESİ MÜDÜRÜ'NDEN BAŞKANIMIZA ZİYARET KURS BAŞVURULARI BAŞLADI İMALATÇI KOBİLERE 1 MİLYON DESTEK İŞ'DE KADINLAR PROJESİ KAPANIŞ TOPLANTISI FATSO'DAN FINDIK DEĞERLENDİRMESİ FATSA'DAKİ STK'LARDAN ORTAK BASIN AÇIKLAMASI KORGAN İLÇEMİZDE MALİ MÜŞAVİRLİK BÜROSU AÇILDI BAŞARILI ÖĞRENCİLER FATSO TARAFINDAN ÖDÜLLENDİRİLDİ FATSO GELENEKSEL İFTAR YEMEĞİ DÜZENLENDİ FATSO'DAN HER İLÇEYE 1 KÜTÜPHANE PROJESİ T.O.B.B. 73. GENEL KURULUNA KATILDIK EĞİTİM FAALİYETLERİMİZE KATILACAK KURSİYER LİSTESİ GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİMİZİN İKİNCİSİ TAMAMLANDI BAŞKANIMIZ POLİS TEŞKİLATININ 172. KURULUŞ YILDÖNÜMÜNÜ KUTLADI FATSO'DA E-İMZA DÖNEMİ KONFERANSIMIZ YOĞUN İLGİ GÖRDÜ ORDİF 52 İNSAN KAYNAKLARI VE İSTİHDAM FUARI 30 MART'TA AÇILIYOR FATSA'DA ÇALIŞMA HAYATINDA MİLLİ SEFERBERLİK PROGRAMLARI GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİMİZİN İLKİ TAMAMLANDI FATSO ÇALIŞIYOR ÜLKE KAZANIYOR SEÇ MARKET FATSA ŞUBESİ HİZMETE AÇILDI DÖRDÜNCÜ MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ SINAVI YAPILDI ODAMIZ AKREDİTASYON BELGESİNİ YENİLEDİ ORDU İLİNDE İLK İSTİHDAM SEFERBERLİĞİ FATSA'DAN